Beko, geçtiğimiz ay, birbirinden farklı karakterlerde 8 influencer kullanarak başarılı bir kampanyaya imza attı.
İtiraf edelim, gelir seviyemiz ne olursa olsun, hepimiz çamaşır makinesinden çıkan çamaşırları askılara, koltuklara hatta kalorifer peteklerine astık. Yetmedi, acil durumlarda fön makinesi kullandık. Hatta bir öğrenci evinde, güneşten iyice faydalanarak çamaşırın farklı noktalarını kurutmak için aynadan yansıtma yapanı bile gördüm (Hoş, öğrenci evinde ütüyle makarna yapan da vardı).
Her dönemin en büyük sorunlarından biri çamaşır kurutmak. Güneşli sıcak bir bölgede yaşayanlar “Gel Adana’ya 1 saatte kupkuru” gibi bir yorum yapabilirler. Fakat kurutma makinesi sadece kurutmaya yaramıyor. Askıda yapışabilecek tozlardan, egzoz kokusundan, askının yapabileceği izden hatta mandal masrafından bile kurtarıyor. Zamandan tasarrufu ise işin bonusu.
Her yazımda olduğu gibi kısa bir tarihi bilgi paylaşayım da sonra bana #Napıyosunuz demeyin.
1800’lü yıllarda kurutma makinesi ihtiyacını fark edip icat eden kişi M. Pochon adlı bir Fransız. Bir devrim niteliğindeki elektrikli kurutma makinelerinin geçmişi ise 1900’lü yıllara dayanıyor. Ülkemizde kullanımı geç başlamış olan bu ürünün ilk üretimi yine bir Koç Grubu markası olan Arçelik tarafından 2005 yılında, Çayırova tesislerinde gerçekleşiyor. O gün bu gündür, dünyaya kurutma makinası ihraç eden güçlü üretim tesislerimiz ve markalarımız ile hızla ilerliyor.
Beko, geçtiğimiz ay, birbirinden farklı karakterlerde 8 influencer kullanarak başarılı bir kampanyaya imza attı. Kurutma makinesinin, önemli özelliklerine değinen kampanyada hijyen, zaman, hava durumu, yer sorunu gibi noktalara işaret edildi. Sorunların kurutma makinası sayesinde ortadan kaldırılabileceğini anlatan kampanyada influencerlar, yaşadıkları “çamaşır kurutma sorunu” iç görülerinden yola çıkarak kendi senaryolarını hazırladılar.
İmren Gürsoy, çamaşırları kurutmak için yeterli yeri olmadığı iç görüsü üzerinden ilerlerken, Halil İbrahim Gökeryağmurlu havada çamaşırları ıslanmasın diye şemsiye tuttuğu günlerine döndü. Şahangillerkalitesiz parçalardan yapılmış askılarla yaşadığı şiddetli problemleri paylaşırken, Melek İçmeliise acil ihtiyaç durumunda fön makinası kullanmak zorunda kaldığı zamanları hatırladı. Bu senaryolar bize kendi senaryolarımızı anımsattı.
Toplamda8 influencer ile 16 Instagram videosuile gerçekleştirilen kampanya 3.381.800 milyon izlenmealırken, 2.589.905’ten fazla etkileşim elde etti. Influencer videolarına ve markaya gelen yorumların neredeysetamamıolumlu oldu. Takipçilerin ürünler hakkında sordukları sorulara, tatminkâr cevaplar aldıkları kampanya, bilinirlik dışında potansiyel müşteriye dönüşümü açısından da başarı örneği oldu.
Markaya yönelttiğim “Neden böyle bir kampanya yaptınız?”sorusunu “Hem pazarı büyütmek hem de satışa etki etmesi için çıktığımız bu yolda gördük ki yalnızca ürün odaklı iletişimler sosyal medya akışında kayboluyordu. Biz de insanların kurutma sürecinde yaşadığı sorunlara değinerek, ürünümüzün yer, zaman, hijyen gibi özelliklerinden bahsettik ve influencerlar üzerinden alışılmışın dışında bir kurgu yarattık.” şeklinde yanıtladılar.
Metin Cherasi (Head of Digital Strategy and Marketing)ise “İletişimlerimizde, odak noktasından uzaklaşmadan ve inandırıcılığı kaybetmeden influencer iletişimleri yapmanın sene başından beri faydasını görmekteyiz, bundan sonraki iletişimlerimizde de çizgiyi bozmadan ve influencer dünyasının kuralları çerçevesinde bu alanı değerlendirmeye devam edeceğiz” dedi.
Ceren Yalı (Digital Strategy Executive)ise kampanyayla ilgili “Amacımız sadece ürünü ve faydalarını tanıtmak değil, aynı zamanda kurutma sürecine dair konuşma başlatmak ve paylaşım ortamı yaratarak kullanıcıların nabzını ölçmekti” yorumunu yaparken Selis Aykan (Senior Digital Marketing Specialist) “Ürün iletişimlerinde alışılanın aksine -ürünün iyi özelliklerine vurgu yapmak- iş birliği yaptığımız influencerlar ile birlikte, ürünümüzü kullanmıyor olmanın olumsuz yönlerine, işin içerisine biraz da mizah katarak vurgu yaptık ve karşılığında da hiç beklemediğimiz kadar olumlu yorumlar aldık. Bu ölçekte başarının en büyük sebebi, influencerların gerçek hayattan kesitler sunması oldu.” dedi.
İletişimde yer alan influencerlara kampanyaya yaklaşımlarını ve yorumlarını sordum.
İmren Gürsoy’a sorduğum “bu projeyi diğerlerinden ayrıdan neydi?” sorusuna, İmren; “Çamaşır kurutmaya çalışırken yaşadığımız gerçek sorunları en eğlenceli şekilde bu projeye yansıttığımızı düşünüyorum. Projenin farkı aslında ‘evet ya işte bu’ dedirtecek bir farkındalık yaratmasıydı bence ✌” cevabını verdi.
Şahangiller’esorduğumda“Güzel bi işti, sağlam viral içerik ve güzel kurgusu takipçiyi sıkmak yerine reklama etkileşim sağladı. Güzel geri dönüşler aldık” şeklinde yanıt aldım. Bilge Karataşise “Videolara gelen yorumlara istinaden takipçilerin de keyif aldığını düşünüyoruz. iletişimin doğallıkla kurduğu organik ilişkinin influencer marketing için önemli olduğunu göstermiş oldu.” yorumunu yaptı.
Beko Napıyorsunuz videolarını izlemek için tıklayın.
Önümüzdeki ay başka bir başarılı influencer marketin kampanyasında görüşmek üzere.
Bu köşe yazısının orijinali Digital Age Dergisi’nin Haziran 2018 sayısında yayınlanmıştır.