FaceApp ile Yaşlanmadan Önce İki Kez Düşünmek İsteyebilirsiniz

2017 yılında kurulan ve geçtiğimiz günlerde tekrar hayatımıza hızlıca giren Faceapp, bir kez daha App Store’un en üst noktasına geldi. Kendi fotoğraflarınızı yaşlandırabildiğiniz ya da gençleştirebildiğiniz hatta başka bir cinsiyette kendinizi görmenizi sağlayan FaceApp şu anda, hem iOS hem de Android için en çok indirilen uygulamalardan biri hem de #faceappchallenge paylaşımları son günlerde hızla artıyor.

İnsanlar bir yandan yaşlı hallerini paylaşırlarken bir yandan da uygulamanın gizliliği ve bu fotoğrafların uygulama tarafından nasıl kullanılacağı da ayrı bir konu olarak hararetle tartışılıyor. Bu noktada ben kötü polisim. FaceApp verilerinizi korumak için ne kadar istekli?

Komplo teorileri hepimizin malumu. CIA bizi izliyor, fotoğraflarımız reklam şirketlerine satılıyor, veriler toplanarak bir şeyler yapılıyor v.s. Evet artık bunları hepimiz biliyoruz ve şaka konusu olmaktan çok bunların gerçek olduğunu ama devletten önce şirketlerin verileri işleyerek anlamlandırdığı konusunda da hem fikiriz diye düşünüyorum. Bu konuya az biraz önem veriyorsanız Google’a Cambridge Analytica yazıp, sonuçlara bakabilirsiniz.

FaceApp Rusların mı?

FaceApp’e dönecek olursak uygulamanın yapımcı şirketi Wireless Lab OOO adında Saint-Petersburg yani Rusya menşeili bir şirket. Yasal temsilcisi de yine Petersburg’tan Yaroslav Goncharov adında biri.

Uygulamayı kullandığınız anda eğlenerek yaşlandırdığınız ya da gençleştirdiğiniz fotoğrafınızın tüm haklarını Faceapp’e veriyorsunuz. Biraz daha açıklayıcı olmak gerekirse, kendi fotoğrafınızın kullanım, çoğaltma, değiştirme, uyarlama, yayınlama, üzerinde işlem yapma, dağıtma, halka açık bir şekilde gösterme, dünya çapında kullanım hakları ile beraber FaceApp’e yani Wireless Lab OOO’ya veriyorsunuz. Bu haklar ile beraber Faceapp, size hiç bir ödeme ya da tazminat vermeden dilediği gibi fotoğraflarınızı kullanım hakkına sahip oluyor. Sevgili ünlülerimiz uygulamayı kullanırken çok eğleniyorlardı ama kendi fotoğraflarının reklam malzemesi olarak kullanıldığını görürlerse ne düşünecekler acaba?

Bu yılın başlarında NBC, popüler bir fotoğraf saklama uygulaması olan Ever’in, yüz tanıma yazılımını eğitmek için kullanıcılarının fotoğraflarını kullandığını ve daha sonra kolluk kuvvetlerine satıldığının haberini yapmıştı. IBM’in, yüz tanıma uygulamalarını fotoğraflardakilerden izin almadan eğitmek için Flickr fotoğrafları kullandığını da unutmamak gerek.

Uygulama aracılığıyla oluşturulan fotoğraflara ek olarak, FaceApp’ın gizlilik politikası, kullanıcıların tarama geçmişi hakkında konum bilgisi ve bilgi topladığını da belirtiyor. Gizlilik politikasında, “Bu araçlar, ziyaret ettiğiniz web sayfaları, eklentiler ve hizmeti geliştirmemize yardımcı olan diğer bilgiler dahil olmak üzere cihazınız veya hizmetimiz tarafından gönderilen bilgileri toplar” diye belirtiyor. “Bilgilerinizi FaceApp dışındaki üçüncü şahıslara kiralamayacağız veya satmayacağız” diye belirtmesine rağmen, açıkça hedefli reklamlar sunmak için “üçüncü taraf reklam ortaklarıyla” bilgileri paylaştığını da belirtiyor sözleşme.

Bu noktada elbette eğlence amaçlı kullandığınız bir uygulamadan hiç bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyor olabilirsiniz ama unutmayın ki bir yerde yemek yerken de şu hikayeyi anlatıyorsunuz: “ya geçen bi arabadan bahsediyordum, Instagram’ı açtım ve onun reklamını gördüm.”

Bir Cevap Yazın