Son yılların popüler konusu girişimcilik, daha önce benim de bahsettiğim ve onlarca yazıda da bahsedildiği gibi aslında kolay bir konu değil. Girişimci olmak cesaret, özgüven ve gerçek manada inanç isteyen bir konu.
Etohum blogunda gördüğüm “İLK GİRİŞİMİNİ HAYATA GEÇİRENLERİN KARŞILACAĞI 5 DURUM” yazısı, beni kendi tecrübelerime dayanan “Girişmeden önce öğrenilmesi gereken 5 şey” listesini yapmaya yönlendirdi.
1- Sınav tüm kitabı kapsıyor. İyi çalışın…
Girişiminize dair herşeyi öğrenin, araştırın, rakipleri inceleyin. Süre sonu olmayan ve gerçek zamanlı bir sınav gibi düşünün girişiminizi.
2- Mali müşavirmişim gibi çek kanka!
Finans, muhasebe, girdi çıktı, banka, krediler, faiz, borç, ödemeler, vadeler, fatura, gelir vergisi, stopaj v.b. finansal kelimeleri her dakika duyacaksınız. Ne nedir, nasıl hesaplanır, nasıl çözülür, nasıl batılır öğrenin. Yapılacak ufak bir hata uykusuz geceler geçirmenize daha da kötüsü sizin veya şirketinizin güvenilirliğine balta vuracaktır.
Geleceğine inandığınız paraya değil, gelen paraya göre iş yapın. Gizli krizlerin yaşandığı ülkemizde en ufak bir ödemenin bile geç gelebileceğini mutlaka hesaba katın. Günlük değil minumum 1 yıllık plan yapın. (Artık öğrenmişsinizdir, bir şeye girişilirken iş planı 3-5 yıllık yapılır.)
3- Zaman Kötü Kolla …
Güvenilir bir ekip ve çevre planlayın fakat tedbiri de elden bırakmayın. Sürecin en başından itibaren çevrenizde irili ufaklı, abili ablalı sırtınızı yaslayabileceğinizi düşündüğünüz insanlar çıkacaktır. Herkese güvenin, ama işiniz için kimseye bel bağlamayın. Unutmayın başkasının ipiyle kuyuya inilmeyeceği gibi, sırtı çoğunlukla duvara yaslamak kendinizi kollamak için doğru hareket olacaktır.
4- Egoyu bırakın
Bir girişimin olmazsa olmazlarının içerisinde çalışanlarının ve yöneticilerinin ilişkileri çok önemlidir. Dış çevre ile sağlayacağınız ilişkiler ve yeni tanışmalar (networking) hiç beklemediğiniz fırsatlar doğurabilir, bağlantılar kurabilir. Süreç içerisinde sevmeseniz de çalışmanız gereken, nefret etseniz de konuşmanız gereken insanlar olacaktır. Egoyu bırakın. Girişiminizin sürekliliği için en büyük düşmanınız ego olabilir.
5- Kendi işinizin patronu olacaksınız ama çalışandan daha çok çalışacaksınız
Girişimci olmak yanında bonusları ile geliyor. Rahatlık, kendi işinin patronu olmak, güç… Fakat asla boş zaman bonusu kazanmıyorsunuz. En çok siz çalışacaksınız, en çok siz uykusuz kalacaksınız, en çok siz kendi kendinize kızacaksınız. Hatta vazgeçmek ve kendinizi kovmak isteyeceksiniz. Yapmayın. Rahata değil çalışmaya odaklanın.
Merhaba, yazılarınızda sizden gerçekten etkileniyorum. teşekkürler. ziyaret etmek isterseniz benim sitem https://liftart.com.tr
Bizim ülkemizde insanlar hemen herşey olsun istiyor o nedenle girişimlerin hepsi yolun başında fiyasko ile bitiyor desem yanlış olmaz girişimcilik yapacak olanlara tavsiyem tecrübe edinmişlerden istifade etmeleridir
kesinlikle ama kesinlikle çok doğru tespitler yapılmış bu aydınlatıcı bilgilerinizden ve espirili anlatışınızdan dolayıda çok teşekkürler 🙂 zaman kötü kolla.. gibi